Mellékállás, főállás, kiegészítő tevékenység

Miért fontosok ezek a fogalmak? Mit határoznak meg? Van-e munkaideje az egyéni vállalkozónak?

Az adott adózási formát (Pl új KATA, átalányadó, EKHO, stb) választhatjuk vagy sem, ill. hogy a fizetendő minimum járulékaink hogyan alakul ahhoz sajnos tisztában kell lenni, mit is takarnak, ezek a gyakran köznapi értelemben keveredő fogalmak. Alapvetően a biztosítási jogviszonyhoz kötődnek!

Rész vagy teljes munkaidő? 

Ezt a fogalmat csak az alkalmazásban - munkaviszony - állókra használhatjuk, az egyéni vállalkozóknak, társas vállalkozóknak nincs munkaidejük. 

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

Ez gyakorlatilag ma már csak a nyugdíjas. Nekik járulék fizetési kötelezettségük semmilyen jogviszonyban nincs, csak SZJA. Keveredik a hétköznapi nyugdíjas fogalom is, itt azokat értjük nyugdíjas alatt, akik öregségi nyugdíjban részesülnek, ill azok az özvegyi nyugdíjasok, akik elérték a saját magukra vonatkozó nyugdíjkorhatárt betöltötte (persze van itt is néhány kivétel, de ha érint kérdezz!)

Főfoglalkozású egyéni vállalkozó, másodfoglalkozású egyéni vállalkozó

Főfoglalkozású az akinek nincs legalább 36 órás munkaviszonya - gyakorlatilag napi 8 órás, de ez összejöhet több foglalkoztatótól is - , aki nem tanuló, aki társas vállalkozásban tag - főszabálytól eltérően dönthetett úgy, hogy társas vállalkozóként lesz biztosított, de erről határidőben nyilatkoznia kellett a NAV felé -. FONTOS: egyéni vállalkozó saját magával nem tud munkaszerződést kötni.

Az főfoglalkozású egyéni vállalkozók, ha a jövedelmük nem éri el a minimálbért - vagy a bérminimumot - akkor nem a jövedelem alapján fizetnek járulékot!

Másodállású egyéni vállalkozó az akinek - akár több jogviszonyból - van 36 órát elérő munkaviszonya, a tanuló.

A másodállásúak csak a jövedelmük után fizetnek járulékot!

Hogy pontosan mennyit is fizetünk, az egy következő blogban.

Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan! Ha úgy érzed valamelyik kivételhez tartozol inkább kérdezz rá!

Hozzászólások

A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.